A gyógyulás érdekében

A fejlett országokban a stroke – a szívproblémák és a rosszindulatú daganatok után – a harmadik leggyakoribb halálozási ok. A betegséget agyi érkatasztrófának is nevezik, mivel ilyenkor csökken az érintett területek vérellátása. A stroke-on átesett betegek felépülési lehetőségeiről a Bajai Szent Rókus Kórházban tartottak szakmai napot október 1-jén.

A stroke, vagy más néven a szélütés mára népbetegséggé vált, a kockázati csoportba mindenki beletartozik. Rendkívül fontos a tünetek gyors felismerése, hiszen érdemi gyógyítás csak az első 4,5 órában lehetséges. Dr. Tímár Gyula, a Neurológia osztályvezető főorvosa, (Bajai Szent Rókus Kórház) elmondta: három fontos tünetet érdemes kiemelni. Ha valakinek az arca félrehúzódik, a beszédével hirtelen probléma alakul ki, vagy valamelyik végtagja meggyengül. Bármelyik fellép, mintegy 70 százalék eséllyel stroke-ról van szó.”

A stroke során annyi idegsejt pusztul el, mintha a beteg 36 évet öregedne néhány óra alatt. A szakmai napon Megyesi-Molnár Éva, a Bajai Szent Rókus Kórház logopédusa arról beszélt, miként segíthet a család az agyi infarktust követően. „Nagyon nehéz elfogadni a kialakult állapotot, ezért arra kell törekedni a családnak, hogy elfogadó legyen. Nyugodt környezetben a beteg megőrizze beszédkedvét. Hallgassuk meg, vonjuk be a döntésekbe, hiszen az intellektusa nem károsodik.”

Az előadásokat a Szegedi Tudományegyetem pályázati segítséggel rendezte meg. Dr. Ivaskó Lívia egyetemi docens egy terápiáról beszélt, melyet a nyelvi állapotuk tekintetében veszteséggel élő betegeken alkalmaztak. „Olyan kártyákat kapnak a kezükbe, melyeknek a párját egy betegtársuktól kell elkérniük. Ám csak a nyelvi rendszerüket használhatják.” A terápia során 10 napon át, napi 3-4 órában kapnak feladatokat, mivel ekkora terhelés szükséges, hogy új idegsejtek vegyék át az elpusztultak helyét.


Dr. Tímár Gyula főorvos és Megyesi-Molnár Éva logopédus

Vissza a hírekhez